“Ik droom van een samenleving waarin mensen zachtmoedig en ferm elkaar werkelijk binnenlaten.”
Anne-Marth
Anne-Marth duikt in levensverhalen en ontrafelt gêne in het contact met de ander. Samen met haar roedels nestelt zij zich in buurt- en zorghuizen, bibliotheken, theaters en scholen. Zij kruiste het pad van Female Economy in het project To the You I call the Other (2011) in Damascus en was betrokken bij de totstandkoming van Safari en Tepito (2014) in Mexico-Stad. In 2017 legde zij samen met fotograaf Cigdem Yuksel en Adelheid het fundament voor de methodiek AlzheimerFluisteren. Vanaf 2022 ontwikkelt zij in samenwerking met hoogleraar Informele Zorg & Zorgethiek (UvH) Prof. Dr. Anne Goossensen en Adelheid de SterfTalks, een taboedoorbrekende, diep menselijke en louterende dialoog over een speelse omgang met de dood. Sinds kort werkt zij aan een methodiek om mensen, die door een hapering in hun mentale gezondheid buitengesloten dreigen te raken, te omarmen in hun medemenselijkheid.
ALZHEIMERFLUISTEREN | Zie Wie Ik aan het Worden ben
Acceptatie is als een daad van liefde en de bron van waaruit het AlzheimerFluisteren begint. Duik niet weg en open je hart, want het hart wordt niet dement. In 2017 hebben Anne-Marth en fotograaf Cigdem Yuksel mantelzorgers verleid om voor het oog van de camera door hun huiver heen te stappen en een waarachtige ontmoeting aan te gaan met hun dierbare met dementie. Sindsdien reizen deze AlzheimerFluisteraars met hun foto’s en verhalen met Anne-Marth door het land om anderen mee te nemen in deze beweging.
STERFTALKS | een droevige gedachte waarop gedanst kan worden
SterfTalks bestaat uit een groeiend aantal gefilmde gesprekken, waarin theatermaker Adelheid Roosen en Prof. Dr. Anne Goossensen bij zichzelf en met anderen onderzoeken hoe de verbeelding het sterven lichter kan maken. Hoe zijn het leven en de dood met elkaar verweven? Wie zijn we voor elkaar bij verlies? Wie ben ik als de ander er niet meer is? Om het ongemak rondom de dood bespreekbaar te maken, reist Anne-Marth het land door. Ze doet dit samen met Anne en Adelheid en de mensen uit de gefilmde gesprekken.
WORKSHOPS ADOPTIEMETHODIEK | elkaar naderen, huiver overwinnen, waarachtig spreken
Anne-Marth is een ervaren workshop begeleider, voor intieme groepen tot zalen met veel publiek. In zorg-en buurthuizen, bij opleidingen of op zorgcongressen. Zij daagt familieleden, wijkbewoners en zorgprofessionals uit zichzelf te spiegelen in dialoog met de ander. Met de verbeelding als hulpmiddel, stappen de deelnemers door hun verlegenheid heen en leren de ander werkelijk te ontmoeten.
Dagvoorzitter
Gastcollege
Workshop
Regie/Dramaturgie
Wat anderen zeggen
“Het mooiste wat ik meeneem is de herkenning dat wij in ons team allemaal worstelen met onze verlegenheid. En dat alleen al geeft mij de moed om vrijer te zijn.”
Publieksreactie workshop