fbpx Female Economy - Ontmoet Female Economy

organisatie | ONTMOET ONS

ADELHEID ROOSEN
Artistic Leader

“Door stil te staan naast de Ander, bezie ik mijn eigen leven. De Ander waar te nemen tegen zijn eigen horizon wekt altijd mijn ontroering.” email Adelheid
lees verder
Geboren tussen Teteringen en Ulft. Sinds 1958.

Dwarrelend van stadswijk tot schouwburg ontmoet zij al meer dan 30 jaar steeds weer nieuwe gezichten die de inspiratie vormen voor haar voortdurende zoektocht naar de Ander. Niet om het vreemde te begrijpen, maar te ontvangen en daarmee het perspectief te kantelen: er ís geen vreemde. In haar werk schuwt zij geen enkel onderwerp. Van eerwraak, huiselijk geweld en (homo)seksualiteit in de islamitische wereld tot haar moeders alzheimer. Zelfs haar relatie onderzoekt ze tot op het bot, samen met haar partner, óp het podium. Alles mag en móet in de openbaarheid.

Adelheid won vele prijzen waaronder De Amsterdamprijs (2009). De Prosceniumprijs (2012) voor haar gehele œuvre. De Van Praagprijs (2015). De Gilder/Coigney International Theatre Award (2017). Harper’s Bazaar Woman of the Year Publieksprijs (2019) voor haar artistieke excellentie en grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten en medemenselijkheid. Onlangs won zij met haar gezelschap de Cultuurfondsprijs (2024). Adelheid geeft sinds 1986 jaar les op de Academie voor Theater en Dans Amsterdam.

BREGTJE BOS
Zakelijk Leider

“De openheid en de confrontatie, de inspiratie en het onverwachte, het allesomvattende en dát in het gareel houden, een prachtbaan.” email Bregtje
lees verder
Geboren tussen station Ede-Wageningen en Bennekom. Sinds 1981.

Bregtje, altijd werkend en bewegend. Ze danste, speelde en zong na haar schooltijd op de Veluwe en zette dat voort in Amsterdam, waar zij theaterwetenschappen studeerde. Integer, elegant qua attitude en onafhankelijk denkend, runt zij met haar volle leven onze toko. Ze begeleidde makers en kunstenaars, werkte in het Concertgebouw, volgde tegelijkertijd een managementopleiding, leerde het veld kennen tijdens haar jaren in Frascati en streek daarna neer bij Adelheid+Zina, waar zij haar complete hart laat raken: de mens, de kunst, de maatschappij. Met nooit persé het doel zakelijk leider te worden, viel ze bij Adelheid juist daarom op en past zij precies. Tussendoor zich altijd roerend op alle gebieden van haar leven, waar ze haar stem kan laten horen of haar oor te luister kan leggen.

LEENDERT VOOIJCE
Visual Speaking

“Mag ik met mijn hand in jouw trui je lichaam volgend zo bij je mouw weer naar buiten?” email Leendert
lees verder
Geboren tussen wal en schip. Sinds 1993.

Voorbij aan ‘de norm’ zoekt Leendert ruimte voor ruimte. Om een herinnering aan mens zijn vorm te geven. De dramaturgie van de dagelijkse routine, waarom handelen we zoals we doen en welke diepere betekenis draagt dat in zich, is de inspiratie voor diens werkt.

Met een krachtige samensmelting van beeldende kunst, taal en performativiteit geeft Leendert diens functie als artistiek maker vorm binnen Female Economy. Van fotografie tot vormgeving, ensemble en eigen projecten. Leendert draagt op diens eigen manier bij aan de aan onze kernwaarde: verbinden, confronteren en bespreekbaar maken, wat vaak onbespreekbaar blijft.

Leendert werkte mee aan gezelschap producties zoals Cheikhats, a ritual beyond binary thinking, Het Sterven is Begonnen en de film in getuigenis (2025), waarin die samen met Adelheid mechanismen van uitsluiting worden blootgelegd.

NAZMIYE ORAL
Poetic Intervention

“Alleen een leven met diepe eerlijkheid en radicale intimiteit is het leven waard.” email Nazmiye
lees verder
Geboren tussen Tesvikiye en Hengelo. Sinds 1969.

Als zaailing meegevoerd uit een ver oord, ontkiemde Nazmiye in Nederlandse aarde tot iets nieuws. Ze ziet zichzelf als de eerste generatie van een gemuteerde soort — met een DNA van twee culturen, zo verschillend als dag en nacht, maar in haar leven versmolten tot een vreugdevolle, eclectische manier van zijn. Haar werk draait om het overbruggen van elke afstand.

Nazmiye stond mede aan de wieg van Female Economy, acteerde in Gesluierde Monologen, schreef toneelstukken voor Het Nationale Theater, interviewde Fortuyn en Van Gogh, en liet zich adopteren door een PVV-stemmer in de WijkVoorstelling.

In Niet Meer Zonder Jou nam ze haar moeder Havva mee het toneel op — van Amsterdam tot New York. Als ultieme daad van intimiteit speelden moeder en dochter de voorstelling bij Havva thuis, voor familie en buren. Mijke de Jong verfilmde dit tot de gelijknamige documentaire (2018).

In 2011 verscheen haar eerste roman Zehra (genomineerd voor de E. du Perronprijs). In 2016 ontving ze een Gouden Kalf voor Beste Actrice.

MYRIAM SAHRAOUI
Researcher

“Kwetsbaarheid is de motor van compassie; een immense kracht die maakt dat we ons herkennen in elkaar.” email Myriam
lees verder
Geboren tussen Tanger en Tilburg. Sinds 1971.

Geboren in Marokko als kind van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder, leeft zij al van jongs af aan op het kruispunt van twee werelden. Het samenbrengen van die werelden vormt de kern van haar leven en werk. Als documentairemaker en researcher ontdekte ze de kracht van het narratieve en de ware ontmoeting.
Binnen Female Economy is zij de drijvende kracht achter onderzoek en projecten. Zo deed zij alle research voor Urban Safar Tanger (2024) in haar prachtige geboortestad Tanger.

Vanuit het wijkatelier in de Vlugt ontwikkelde zij met psychotherapeute Jale Simsek de training Ik ontmoet Mij – emotioneel lichaamswerk voor migranten die vitaler en bewuster willen leven.

Myriam is ‘Adviseur Marokko’ bij DutchCulture en stimuleert de culturele uitwisseling tussen Nederland en Marokko.

LAUREN RISSIK
Artistic Heartbeat

“To do a dangerous thing with style is what I call art”- Charles Bukowski. email Lauren
lees verder
Geboren tussen het bos van Foxwolde en de klei van Roderwolde.

Vanuit Groningen aanwaaiend begon Lauren in 2012 een dramaturgie stage bij Wijkvoorstelling Utrecht. Ze vond haar euforie in de talloze ontmoetingen met vreemden en herkende Adelheid in haar ondefinieerbare blik op de wereld. Ze bleef en vloog sindsdien dwars door alle projecten van Female Economy heen, als de kleine spin die alles verbindt met onzichtbare draden. Haar letterlijk grenzeloze ervaring – zij werkte voor Female Economy in o.a. Mexico, Suriname, Marokko en de Verenigde Staten – heeft haar plek als dramaturg en researcher bij Female Economy verankerd.

ANNE-MARTH HOGEWONING
Kust de Fluisteraar in mensen wakker

“Als onderdeel van Female Economy voel ik mij zo geborgen en vrij dat het mij de moed geeft om mijzelf en daarmee anderen te ontpellen” email Anne-Marth
lees verder
Geboren in Maastricht, na zwerven over de hele wereld nu thuis in Amsterdam
Sinds 1960

In 1974 verliet zij Suriname, het koninkrijk der Nederlanden, naar Enschede en groeide daarna groot in Amsterdam Zuidoost. Daar leerde zij tijdens de onafhankelijkheid van Suriname, in de kleuren van de nieuwe vlag, het woord srefidensi – laat zien dat je het zelf kan.
Niet in ‘ik’, maar in ‘wij’ denken, is waar ze mee is opgegroeid. Door de diversiteit van culturen in de familie, maar ook door de briefwisselingen met tieners en daarna het bezoek aan hun families door heel Europa verbreedde zij haar horizon.

Als moeder heeft zij haar zonen grootgebracht – eerst met haar mannelijke partner en daarna met haar vrouwelijke partner, waarbij ik uiteindelijk parttime werkte om voor de kinderen te zorgen.

Door kijken, doen en creatief nadenken heeft zij verschillende functies en werkomgevingen van binnenuit gezien, maar haar blik heeft zij laten rusten op het sociaal-maatschappelijke veld en de politiek. Met het ondersteunen van jongeren, ouderen en kinderen en hen begeleiden bij hoe zij hun vragen kunnen beantwoorden, brengt zij de female flow ten uitvoer. Met een zelfde flair gidst ze, samen met Bo, de WijkJury door de Amsterdamse theaters.

MALIKA HAMDAOUI
Moederhart van de Wijk

“Als je niet weet waar je kunt gaan, doe je geen stap. Ik help vrouwen naar buiten te treden, omdat zij de wereld zo veel kunnen geven.” email Malika
lees verder
Geboren tussen Oujda en de Akbarstraat. Sinds 1963.

Malika is ons altijd luisterend oor. Sterk en vol liefde voor iedereen. In de warme veiligheid die zij biedt tijdens inloopochtenden in het Female Economy wijkatelier De Vlugt, komen vrouwen uit de wijk met hun levenspijn naar haar toe. Hier durven zij wél te praten. De problemen waarmee vrouwen in haar ‘wij’-cultuur kampen, kent Malika uit eigen ervaring. Daarom wil zij helpen. Als hoofdtrainer Ik Ontmoet Mij ziet zij vrouwen grote stappen zetten, wezenlijk veranderen en groeit zij ook zelf.

Als 18-jarige kwam Malika in de Akbarstraat wonen. Nu heeft zij een vaste baan, zijn haar kinderen succesvol uitgevlogen en is zij oma. Tijdens opnames voor tv-drieluik De Akbarstraat leerde zij Myriam Sahraoui kennen, die haar later vroeg als trainer Ik Ontmoet mij. In onze allereerste WijkSafari, in Slotermeer, adopteerde ze Myriam in haar huis en ontdekten de vrouwen: jouw verhaal is ook mijn verhaal.

Malika stond aan de wieg van het Moeder Kind Centrum in Amsterdam Bos en Lommer en is niet ‘het type dat thuisblijft’, behalve op woensdag ‘oma-dag’. Female Economy is voor haar een tweede gezin: vol liefde, warmte en vrolijkheid, waar zij naast de trainingen en koffieochtenden bij catering als heerlijke kokkin van de Tafel van Zina ook regelmatig de hand aan de pollepel heeft.

ANNE HEINTZ
Roedelt de Wijkjury door heel Nederland heen

“Ik heb de belofte gemaakt om altijd mijn intrinsieke wereld te blijven delen en te handelen uit zorg, aandacht en passie. Deze belofte hoef ik bij Female Economy nooit te breken.” email Anne
lees verder
Geboren tussen de Hoge Kade en twee hoog Rotterdam. Sinds 1995.

Met het hart op de tong en een borst vol goud draagt Anne het liefst de hele wereld. Na haar opleiding aan de Utrechtse theaterschool begon ze bij Theater Rotterdam en reisde ze naar Indonesië om haar artistieke wortels te verkennen. Sinds haar afstuderen is ze actief bij Female Economy

Anne gelooft in de kracht van het goede gesprek als kunstvorm. Als gespreksleider en programmamaker brengt ze de juiste mensen, thema’s en theatrale elementen samen — met scherpe inhoud en een zachte benadering.

Daarnaast doet ze research voor de projecten van Female Economy. Ze legt verbindingen in wijken, betrekt mensen bij de inhoud en laat de inhoud groeien vanuit de gemeenschap. Haar hoofdproject is het coördineren van de landelijke WijkJury, samen met Robin. Met 25 WijkJury’s verspreid door het land bewaken en verdiepen zij de inhoud en houden ze deze actueel.

BO VELTMAN
Roedelt de Wijkury door heel Amsterdam heen

“Dat ik op toneel iets zie dat echt van jou is. En dat dat tegelijkertijd ook over mij gaat.” email Bo
lees verder
Geboren tussen Friesland en de eilanden. Sinds 1995.

Bo besluit om na haar opleiding tot Docent Theater in Leeuwarden naar Amsterdam te verhuizen. Een nieuwe omgeving en nieuwe projecten. Om het vak van binnenuit te leren kennen ging ze vele uitdagingen aan. Ze deed regie-assistenties, was theaterdocent en deed productiewerk.

Inmiddels geeft zij workshops en nagesprekken als freelance theaterdocent.

Sinds 2022 werkt Bo als bevlogen roedelchef voor de Wijkjury. Hierin begeleidt ze een groep nieuwe theaterkijkers tijdens een éénjarig traject van theaterbezoeken en nagesprekken. Ook is ze mede verantwoordelijk voor de werving en het programma van de Wijkjury. Het verbindende aspect van theater is Bo’s allergrootste drijfveer.

MAMA SOPHIA
Mother of all

“Mij krijg je de maatschappij niet meer uit!” email Mama Sophia
lees verder
Geboren tussen Plantage Berlijn, Paramaribo en Accra, Ghana. Sinds 1954.

Sophia, beter bekend als Mama Sophia, komt uit een gezin van dertien kinderen. Een sterke vrouw, nakomeling van de tot slaaf gemaakte Afrikanen uit Ghana, die in 1863 werden bevrijd. Ze is een echte vrijwilliger in hart en nieren en oprichter en voorzitter van Stichting Congada, die zich inzet voor kwetsbare vrouwen in de maatschappij.

Sophia ontving onder andere de Oorkonde van Verdienste van Stadsdeel Zuidoost (2013) en werd in 2014 gekroond tot Vrijwilliger van het Jaar in Amsterdam Zuidoost. Mama Sophia is sprankelende roedelchef van de WijkJury en was adoptieouder van een Syrische vluchteling voor WijkVoorstelling Bijlmer. Daarnaast werkte ze mee aan het Female Economy-project Cheikhats: A Ritual Beyond Binary Thinking.

DINAH BONS
Creative strategy

“Female Economy is voor mij een huis waarin ik veilig wonen kan net zoals mijn Xtravanganza familie.” email Dinah
lees verder
Geboren tussen de Molukken, Lacoste Provence, Parijs en Aerdenhout.

Naast haar werk voor reclamebureaus zocht Dinah de rauwe randen op van de steden waarin zij woonde, werkte en feestte. In New York, Berlijn, Londen, Parijs, Istanbul, Brussel en Amsterdam wist zij revoluties te ontketenen zowel in haarzelf als in haar omgeving. Zij is niet geboren in een verkeerd lichaam maar geboren in een wereld die mensen in niet passende hokjes opsluit. Zij breekt die hokjes open en laat ze vernietigd achter. Dinah leeft voor verandering en emancipatie. Haar thema’s zijn politiek, niet-westerse spiritualiteit en gender. Met haar internationale netwerk opent zij de wereld voor Female Economy.

Nina de la Parra
Youngster playing the field

“Female Economy leert mij mezelf te herkennen in de ander. Laat mij samen met jou onze kwetsbaarheid, onze lafheid en onze eerlijkheid bevrage en bezingen.” email Nina
lees verder
Geboren tussen de Jordaan en Paramaribo-Zuid. Sinds 1987.

Geboren tussen de Jordaan en Paramaribo-Zuid in 1987, groeit Nina op als kind van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder in Amsterdam. Ze studeerde Shakespeare in Stratford-upon-Avon, literatuur in Edinburgh, en ontdekte aan de Freie Universität in Berlijn haar liefde voor Duits theater. Nina is regisseuse, comedian, performer, schrijfster en community-builder, met thema’s die seks, liefde, vrouwelijke identiteit en postkolonialisme omarmen.

Voor haar eerste solovoorstelling Gods Wegen ontving ze de VSCD Neerlands Hoop Prijs. In 2022 publiceerde ze haar boek Make Women Come bij uitgeverij Pluim. Sinds 2024 organiseert ze in samenwerking met de Kleine Komedie de avond Femilicious, een podium voor fresh new feminine talent. Onder de paraplu van Female Economy volgde Nina het Nieuwe Makers Traject (FPK) en regisseerde ze onder andere routes voor Wijkvoorstelling AZC en Een Deur Verder in Suriname.

JAN ANDREAE
Huisvriend en coach

“Mijn levenspad kent in alles wat ik gedaan heb een hele grote maatschappelijke betrokkenheid. En dat is precies mijn verbinding met Female Economy.” email Jan
lees verder
Getogen als boerenzoon tussen de Friese meren en het wereldburgerschap in de stad Amsterdam. Sinds 1957.

Alles wat er op zijn pad is gekomen, daar heeft Jan niet voor gekozen. Als dertienjarige uit huis geplaatst, kende hij het gevoel van ontworteling van binnenuit. De tocht langs pleeggezinnen zorgde ervoor dat hij in deze onnatuurlijke situatie op een natuurlijke manier geleerd heeft te observeren en alert te zijn.

Op de sociale academie is hij thuisgekomen. Hij leerde er dat hij goed kan luisteren en scherpe vragen kan stellen. Hij stroomde door van groepsleider in een opvangtehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen, via stervensbegeleider op het hoogtepunt van de HIV + AIDS epidemie, naar relatie- en communicatiecoach in voormalig Joegoslavië en Gaza. Trauma, diversiteit, racisme en grensoverschrijdend gedrag zijn de grondslagen van zijn werk als coach, veranderexpert en trainer.

Bij de politie leerde hij Adelheid kennen en sindsdien is hij als coach verbonden met de toko. Bij Female Economy voelt Jan zich verrijkt tussen mensen die zo graag willen leren. Sinds Het Sterven Is Begonnen mag hij ook met ze meespelen.

GLENDA VIJZELMAN
Roedelt de Wijkury door heel Amsterdam heen

“Creativity is curiosity having fun” email Glenda
lees verder
Geboren tussen district Suriname, Bimre en Amsterdam-Zuid. Sinds 1966.

In 1974 verliet Glenda Suriname naar Enschede en groeide op in Amsterdam Zuidoost. Daar hoorde zij voor het eerst, tijdens de onafhankelijkheid van Suriname, het prachtige woord ‘srefidensi’. (Betekenis: ‘laat zien dat je het zelf kan’.)

Door de diversiteit van culturen in haar familie is zij opgegroeid met een sterk ‘wij’ denken. Een manier van zijn die altijd nazingt in haar werk en leven.

Door te kijken, te doen en creatief te denken heeft zij verschillende functies en werkomgevingen van binnenuit gezien, maar haar hart ligt in het sociaal-maatschappelijke veld. Met veel flair en bravoure gidst Glenda de WijkJury door de Amsterdamse theaters.

ROBIN TINKOF
Roedelt de Wijkury door heel Nederland heen

“An artist’s duty, as far as I’m concerned, is to reflect the times.” – Nina Simone email Robin
lees verder
Geboren op een eiland midden in de stad Rotterdam. Sinds 1995.

Een Rotterdamse met de wortels van Nederlandse en Surinaamse bodem. De zoektocht naar haar identiteit stroomt door alles wat ze doet. Tijdens haar studie op de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten ontwikkelde zij zich als theatermaker en docent. In haar eindwerk maakte ze de voorstelling: Let us Free the Caged Bird over de betekenis van bi- culturaliteit. Later blijft het thema ‘dekolonisatie’ vanuit verschillende invalshoeken doorvloeien in haar werk als maker en docent.

Haar rol als landelijk coördinator van de WijkJury’s geeft haar de ruimte om mensen samen te brengen en nieuwe perspectieven te bieden. Daarnaast is Robin freelancer en werkt zij op projectbasis in de theatersector als docent, maker en educatie-ontwikkelaar.

ABIDA BAGGA
Wervelend door gemeenschappen

“Vrouwen komen klein en in zichzelf gekeerd binnen en gaan opgevrolijkt en meer zelfverzekerd weg. Dat geeft me als trainer een voldaan gevoel.” email Abida
lees verder
Geboren tussen de Leidse en de Amsterdamse grachten. Sinds 1979.

Een levendige vrouw, stralend van positieve energie en met een groot hart: dat is Abida. Je komt haar onder meer tegen bij de Beauty Verhalen Salon en de workshops die Female Economy organiseert. Als vaste trainer van Ik Ontmoet Mij krijgt zij de meest intieme verhalen van vrouwen uit de wijk te horen. Het belang van de trainingen kan Abida niet genoeg benadrukken en de bedankjes die ze krijgt zijn glitter en goud waard.

GEMMA HAUPTMEIJER
Creatief Producent

“To do a dangerous thing with style is what I call art”- Charles Bukowski. email Gemma
lees verder
Getogen tussen de dijk van de Bijvanck en de Amsterdamse wallen

Opgegroeid achter een dijk, was er altijd die nieuwsgierigheid: wat is er aan de andere kant te ontdekken? Die nieuwsgierigheid beweegt mij door het leven. Zodra ik kon koos ik Tilburg als eerste station: naar de Dansacademie om daar naast dansen ook te leren zingen en acteren. Maar ook voor de vrijheid en om het studentenleven te ontdekken. Ik combineerde de bar met de barre; ik stond, hoe bont ik het ook maakte, altijd de volgende ochtend weer met mijn neus op de knieën.

Van musical danste ik door naar kleinkunst. Daar was ik niet op mijn plek, maar de technische kant van theater maken wekte mijn interesse en ik pakte de eerste kans die zich aandeed. Hoe werkt dat nu precies? Die drang om alles te willen weten over voor en achter de schermen heb ik als ‘duizenddingendoekje’ mogen uitleven onder de vleugels van een producent die mij liet spelen en ontdekken.

Wat al die verscheidenheid bindt: het moet betekenisvol zijn. Van praktische vragen ben ik tot hoe dingen werken in een mens gekomen: levensvragen, menselijk contact, intimiteit. Het onzichtbare zichtbaar maken. Bij Female Economy kan ik die beweging voortzetten

ELLY LUDENHOFF
Finding Value + Funds

“Mijn leven, mijn werk en ikzelf veranderen door de vervlechting van de verschillende stemmen die in Female Economy samenkomen, botsen, maar uiteindelijk elkaar altijd versterken.” email Elly
lees verder
Geboren tussen Kattenburg en Wittenburg. Sinds 1946.

Op een waanzinnige dag in 2003 ontmoette Elly, Adelheid Roosen in politiek cultureel centrum De Balie, waar zij werkte als producent. Adelheid zat midden in de ontwikkeling van haar inmiddels beroemde Gesluierde Monologen. Samen met Nazmiye Oral en Myriam Sahraoui toverden zij voor Internationale Vrouwendag De Balie om tot een vrouwenmoskee, waar de Gesluierde Monologen gedoopt werd. De zaal vulde zich met vrouwen van allerlei achtergronden en sprankelende levensverhalen. Het was Elly die vond dat deze oogst van vitaliteit niet verloren mocht gaan. Vanuit deze gedachte richtten Elly, Adelheid, Nazmiye en Myriam, Zina op.

Elly is sinds jaar en dag een baken voor alle medewerkers van Female Economy. Een lichtend voorbeeld van wijsheid en vitaliteit. Intern wordt ze ook wel de ‘wandelende encyclopedie’ van de toko genoemd. Want niemand kan zo ongelooflijk helder en bevlogen spreken over het werk en de visie van het collectief.

DEMELZA JANMAAT
Coördinator Marketing + Communicatie

“Zonder licht en humor is er geen weg naar het hart.” email Demelza
lees verder
Getogen tussen Kudelstaart en Amsterdam. Sinds 1985.

Demelza heeft het CV van een nomade: van een gefaalde studie Politicologie naar Filmproductie, door naar e-commerce en dat in vele vormen. Overal kun je leren. Vooral over jezelf. Ze laadt op van nieuwe ontmoetingen. In kwetsbaarheid, reflectief, en met een duik in het diepe. Een vrije val in het verhaal van een ander. Zonder oordeel, maar met compassie en een harde lach. Ze houdt van groots denken, dromen en grote idealen. Via de onderbuik voorwaarts op intuïtie, zonder te veel interventie van het hoofd. Bij Female Economy wordt er gewerkt vanuit een sisterhood. Demelza gelooft erg in deze cirkel van veiligheid om in alle vrijheid te kunnen scheppen.

LOLA HERNANDEZ GARCIA
Office Manager

x Choose Love – Always x email Lola
lees verder
Geboren tussen het Limburgse heuvelland en het West-Friese Noord-Holland. Sinds 1985.

Van onder de rivieren kwam Lola als tiener naar het hoge noorden en is meteen haar werkende bestaan begonnen. Wervelend door vele bedrijven vatte zij vaste grond bij Female Economy.

Bij Female Economy staat de liefde voorop en dus staat zij er met haar hele wezen achter. Want door de ogen van het hart is alles en iedereen gelijk, uniek als individu en gelijk als mens. Dit hoopt zij altijd te blijven uitdragen om zo onze blik op de wereld een stukje mooier te maken en de schoonheid die daar al in ligt, werkelijk te zien.

YOLANDA DE VRIES
Administratief Baken

“Soms eet je iets waarvan je vooraf denkt:’ nou ik weet het niet’ en dan blijkt het goddelijk lekker. Ik zou graag willen dat mensen mij zo zien, hahaha.” email Yolanda
lees verder
Geboren tussen Zwolle en Den Haag. Sinds langer dan je denkt.

Yolanda is van kinds af aan gewend aan het nomadenbestaan. Met haar ouders verhuisde ze vijfmaal voor ze zich als puber nestelde in Den Haag. Vervolgens lonkte het avontuur; ze zocht een plek om te leven en trok daarom een jaar lang de wereld rond. Vond haar thuishonk in Amsterdam waar ze deze beweging beroeps- en bedrijfsmatig heeft doorgezet. Via multinationals en de reclamewereld vond Yolanda bij Adelheid+Zina een warm nest, waar zij de trainingen Ik Ontmoet Mij handen en voeten geeft. Yolanda heeft ‘no nonsens’ hoog in ’t vaandel, combineert dit met een hart vol liefdevol knetterende humor en is ervan overtuigd dat mensen meer eerlijkheid aan kunnen dan je denkt.

ROWYDA

“Nergens spijt van hebben” en “Wie goed doet, goed ontmoet” staan vereeuwigd op mijn huid. Inkt dat mij eraan herinnert met een open hart te leven” email Rowida
lees verder
Geboren tussen de Brabantse Stedenrij en de Amsterdamse IJpolder. Sinds 1994.

Geboren in Tilburg, opgegroeid in Purmerend en inmiddels al elf jaar thuis in Amsterdam, brengt Rowyda haar passie voor verhalen en schoonheid naar Female Economy. Met een achtergrond in communicatie, branding en content creatie, en een periode in Berlijn waar ze zich richtte op fotografie, legt zij zich nu toe op het creëren van authentieke en inspirerende content. Met enthousiasme legt zij de nadruk op eigenheid en zachtheid, waarden die zij ook terugziet in de social media van Female Economy.

JORIEKE

lees verder
Geboren tussen … en …. Sinds …

Jorieke

ANNE OK

“…” email Anne
lees verder
Geboren tussen … en …. Sinds ….

Als kind was Anne al gefascineerd door het grotere geheel: ze hield van planeten en sterren, en ze verzamelde stenen. Hun waarheid, kleuren en de connectie met wat altijd is geweest, spraken haar aan. Na een periode als Art Director bij reclamebureaus, besloot Anne zich te focussen op branding, omdat ze het directe miste: het zelf creëren. Ze schildert graag een logo of maakt een ontwerp in het zand – ‘handmade design’ of design met een ziel, zoals ze het noemt. Na 12 jaar freelancen werkt ze nu met veel plezier als vormgever voor Female Economy. Daar werkt ze met mensen die met liefde om zich heen kijken en bespreekbaar maken wat gevoelig ligt. De andere helft van de week probeert ze de kracht van warmte en zachtheid te vangen in haar schilderijen.

FANNY KUITENBROUWER
Fondsenwerver

“Dat je met kunst de wereld kunt veranderen was altijd mijn overtuiging. Female Economy is de plek waar ik dat dagelijks mag meemaken.” email Fanny
lees verder
Geboren tussen de Utrechtse Dom en de Amsterdamse Dam. Sinds 1979.

Op zoek naar het schone en het ware deed Fanny ooit de jeugdtheaterschool aan, verkoos via geschiedenis het pad van de kunstgeschiedenis en daalde neer in de kunsthandel. Daar wel het schone maar niet het ware aanschouwend, pakte zij haar koffers en ging schrijven, reizen en Europese projecten begeleiden waarin de kwetsbare medemens gehoord werd.

Daar wel het ware maar niet het schone aantreffend, dwarrelde zij de kunstensector weer in en streek neer bij Adelheid+Zina, waar zij het schone én het ware gecombineerd ziet en met woorden de wereld in stuurt.

CAROLIEN GEHRELS
Voorzitter

“We zijn allemaal tijdelijk hier en met drie mensen kan je al een wereld verbeteren! Leuk en noodzakelijk bovendien!”
lees verder
Geboren tussen de Zuidelijke IJsselmeerpolders en stadswijk de Pijp Amsterdam Zuid. Sinds 1967.

Carolien is een intellectuele pragmaticus met een liefde voor cultuur en de mens. In haar functie als directeur Energietransitie bij advies-, design- en ingenieursbureau Arcadis, weerspiegelt zij het DNA van Female Economy: de wereld duurzamer en socialer willen maken en zo een rechtvaardigere plek voor alle mensen creëren. Daarnaast geeft zij haar hart en tijd aan nevenfuncties bij een uiterst divers geschakeerd aantal organisaties, onder meer op het gebied van kunst en cultuur, klimaat, overheid en bedrijfsleven. We kennen Carolien vanzelfsprekend ook als Amsterdamse oud-wethouder voor o.a. Kunst en Cultuur én van de I Amsterdam-strategie en -campagne. Carolien en de stad Amsterdam zijn één.

Carolien is Global Director Energy Transition bij Arcadis.

ABDELKADER NASSIRI-BIEMOND
Secretaris

“Met elke productie heelt Female Economy de samenleving stukje bij beetje van letsel dat door populisme en systemen van uitsluiting wordt veroorzaakt.”
lees verder
Getogen tussen het warme zand van Marokko en de sneeuw van Holland.

Abdelkader Nassiri-Biemond werd geboren in Marokko, aan de voet van de oriëntaalse heuvels bij de Marokkaans-Algerijnse grens. Opgegroeid in Amsterdam-Oost en verder ontdekkend in Nederland en de wereld, heeft hij zijn identiteit gevormd door de gemeenschappen waarmee hij zich verbonden voelt. Als creatieve communicatieadviseur streeft Abdelkader naar zakelijk succes met respect voor eerlijke verhalen en een gelijkwaardige samenleving. Zijn carrièrepad is ongewoon: van Mavo via mbo en hbo naar een Master Marketing Science aan de Vrije Universiteit, van griffier naar verslaggever, en van informatie-engineer naar programmamaker bij FLOOR. Momenteel werkt hij als communicatieadviseur bij de Hogeschool van Amsterdam.

ERIK VARWIJK
Financiën

“Het kunnen waarderen van het unieke in ieder mens geeft echte rijkdom aan je leven.”
lees verder
Geboren tussen Amsterdam en Haarlem scherend over de vliegtuigbaan. Sinds 1961.

rik bekleedde leidinggevende functies bij onder meer KLM, Air France KLM en Virgin Atlantic, en was tot voor kort CEO van Avion Group, gespecialiseerd in pilotenopleidingen. Hij werkte internationaal samen met diverse culturen en teams, en staat bekend om zijn inclusieve, informele stijl. Zijn brede ervaring als toezichthouder combineert hij met commerciële en digitale expertise, Change Management en internationale fusies en joint ventures.

Momenteel is hij actief als adviseur en bestuurder bij diverse (inter)nationale organisaties. En in zijn vrije tijd geniet hij van muziek, moderne dans, film, theater en geschiedenis.

NADIA MOUSSAID
Lid

“Ik probeer taboes te doorbreken en vooroordelen weg te nemen.”
lees verder
Geboren te Schiedam. Sinds 1984.

Journalist en programmamaker Nadia Moussaid heeft een Marokkaanse vader en een half-Nederlandse, half-Oostenrijkse moeder. Nadia studeerde International Business & Languages en culturele antropologie aan de VU, waar ze zich in haar scriptie richtte op vrouwen in de Arabische wereld. Ze presenteerde De Nieuwe Maan (NTR), werkte voor AT5, en maakte de documentaire Leven, liefde & hiv (2015).

Als vervanger van Eva Jinek in Laat op één oogstte ze veel lof. In 2019 werd ze uitgeroepen tot nummer 1 in de Kleurrijke Top 100 (categorie media). Ze presenteerde o.a. Mondo, On Stage en Mijn vader de gelukszoeker.

In haar wekelijkse programma Nadia (VPRO/NPO3) bespreekt ze elke aflevering één onderwerp met gasten en publiek — van ontgroening en plastische chirurgie tot de leefwereld van ‘trad wives’ en jongeren die niet stemmen.

schrijf je in voor de nieuwsbrief: