fbpx Female Economy - Hart van Nederland | Dodelijk geweld door jongeren toegenomen - In de media

Hart van Nederland | Dodelijk geweld door jongeren toegenomen

ga naar het werk:

30 december 2021. 

‘Kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren’.

Het aantal zaken waarbij minderjarigen verdacht worden van moord of poging daartoe, is tot nu toe verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Dat zegt OM-voorzitter Gerrit van der Burg woensdag in het AD.

De cijfers die tot nu toe over 2021 bekend zijn, laten een zorgwekkend beeld zien, stelt Van der Burg in de krant: “Bij moord en poging tot moord tezamen zien we nu een toename van 156 procent onder minderjarigen. In de categorie jongvolwassenen zien we een toename van 49 procent. Ook dat is fors.”

Ook Diana Sardjoe, die zich met haar organisatie De Moeder is de Sleutel inzet voor ouders van jongeren die de fout ingaan, ziet die stijging: “Ik ben niet zo’n cijfer-type, maar de cijfers die ik in de krant lees, kloppen met het gevoel dat ik heb. Het geweld onder jongeren groeit”, legt ze uit aan Hart van Nederland.

Rol ouders

In het artikel haalt Van der Burg de belangrijke rol van de ouders van gewelddadige jongeren aan. Hij stelt: “Ouders moeten niet wegkijken, maar hun kind aanspreken. De kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren.”

Sardjoe was zo’n ouder die haar kind de fout in zag gaan. Haar zoon belandde een paar jaar geleden in de Top 600 van jonge, gewelddadige Amsterdamse criminelen. Ze vindt de suggestie dat ouders betrokken moeten zijn, dus wat kort door de bocht: “Je weet niet wat ouders allemaal al gedaan hebben om dit tegen te gaan. Vaak hebben ze alles al geprobeerd.”

Inmiddels gaat het met Sardjoe’s zoon hartstikke goed. En zij besloot met haar ervaring andere ouders van criminele jongeren te helpen, via haar organisatie De Moeder is de Sleutel. Ze legt uit: “Het OM richt zich bij dit soort zaken op het slachtoffer. Als ouder van een dader moet je zelf maar zien te verwerken wat je kind heeft gedaan. Dat is een soort rouwproces. Wij proberen die blik met onze organisatie te veranderen.”