“Ken uzelve. En daarmee de hele mensheid.”
Nazmiye speelde als één van de vrouwelijke castleden met een moslimachtergrond in de Gesluierde Monologen, liet zich adopteren door een PVV stemmer in Zina neemt de Wijk en deelde het leven met jonge asielzoekers in WijkSafari AZC. In 2015 deelde Nazmiye het toneel met haar Turks traditionele gelovige moeder Havva, in de voorstelling Niet Meer Zonder Jou. De voorstelling won de publieksprijs op het Holland Festival en speelde in New York. Mijke de Jong maakte de gelijknamige documentaire uitgezonden bij Human. De meest recente Female Economy productie waarin Nazmiye speelde was Vrouwen in Bad (2022). Daarnaast is zij actrice in TV-series als Undercover en Sleepers. Als geïnspireerd workshopbegeleider brengt zij de moed van het vrijmoedige gesprek in.
VROUWEN IN BAD | een transformerend theaterritueel
In dit transformerend theaterritueel geef je ruimte aan je feminiene waarden. Je laat je letterlijk in een warm bad glijden en ondergaat vijf besloten theatrale workshop sessies, samen met in totaal 40 bevlogen vrouwen, onder de winterse, Amsterdamse sterrenhemel. Een retraite waar grote namen als Adelheid Roosen, Anna Drijver, Nazmiye Oral, en Naomi van der Linden je zullen gidsen door een inspirerende reis, vormgegeven door regisseur Ola Mafaalani.
WIJKSAFARI AZC | ín en mét het hele f*cking koninkrijk der nederlanden
Na een overrompelende serie Wijkvoosrtellingen in A’dam Slotermeer, via Mexico-City, dwars door de Utrechtse wijken Ondiep, Overvecht en Zuilen, langs de Bijlmer, pal op de USA-Mexico grens in Juárez, overstekend met de pont naar A’dam Noord, is Adelheid Roosen met haar theater-kompanen opnieuw geland in heerlijk Utrecht. De wijk Overvecht, met het asielzoekerscentrum als wervelend hart, is tot podium gemaakt. Weg van geboortegrond nemen vluchtelingen onze spelers in adoptie. Verweven levens stellen zich aan u voor.
NIET MEER ZONDER JOU | een openbaar gesprek over dat waarover vroeger in het gezin niet gesproken werd
Niet Meer Zonder Jou is een openbaar gesprek tussen een Turkse moeder, Havva Oral, en haar dochter, Nazmiye Oral, over dat waarover vroeger in het gezin niet gesproken werd. In deze indrukwekkende voorstelling is het publiek getuige van de schurende, huiveringwekkende, soms angstaanjagende, maar ook zo ontroerende en dierbare ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslimgemeenschap en een meer vrijgevochten familielid.
NIET MEER ZONDER JOU FILM | elkaar intimiteit aandoen
Ruim twee jaar speelden Nazmiye en Havva Niet Meer Zonder Jou in buurthuizen en in theaters, van Amsterdam tot aan New York. Nazmiye: ‘Mijn strenggelovige moeder wilde overal spelen, behalve in Hengelo. Niemand mocht weten waarmee zij bezig was. Voor mij is ze meegegaan naar mijn territorium – het theater – als het ultieme liefdesoffer. Ik wilde het stuk ook spelen waar het allemaal begon – in haar territorium – Hengelo. In het bijzijn van mijn familie.’
Dagvoorzitter
Gastcollege
Workshop
Regie/Dramaturgie
Wat anderen zeggen
‘De documentaire Niet Meer Zonder Jou
blies me omver’
Fidan Ekiz | AD
“De WijkSafari is liefde. Het mondt uit in theater, georganiseerd om de bezoeker in aanraking te brengen met de ander, de onbekende. Want als toeschouwer/deelnemer kom je bij vreemde mensen thuis om hun verhaal te horen en met ze te praten. Die theatrale intimiteit creëert een wonderlijke, overweldigende sensatie.”
Recensie WijkSafari AZC | NRC
“Deze magische ervaring gun ik elke vrouw!
De wereld heeft jouw vrouwelijke kracht nodig. Laat deze geweldige vrouwen je meenemen en inspireren om je vrouwelijkheid voluit te ervaren en leven”
Publieksreactie | Vrouwen in Bad
“Het is zichzelf ‘intimiteit aandoen’, ongemakkelijk, liefdevol, moeilijk, waardevol. Is het wel een voorstelling, vraag je je af en toe af. Ja, dat is het wel, ook. Het is een schouwspel, een moedig schouwspel en heel mooi.”
Recensie Niet Meer Zonder Jou | de Volkskrant
“Wat een verademing, de vrije geest van Nazmiye Oral in ‘Zomergasten”
Recensie Zomergasten | Trouw
“Heel erg bedankt voor deze zeer goed georganiseerde dag. Ik was erg onder de indruk van de gastsprekers, met name door de workshop van Nazmiye Oral. In een woord ‘indrukwekkend’. Dank hiervoor.”
Don van Bruggen | districtscoördinator Politie voor Iedereen