fbpx Female Economy - Column WijkJury Schiedam - Nieuws

Column WijkJury Schiedam

Een blik op theater vanuit de ogen van de WijkJury – een column van WijkJury Schiedam

Het seizoen is bijna rond en dat betekent dat de WijkJury’s door het hele land al behoorlijk wat voorstellingen hebben gezien. De Juryleden hebben het theater bestormd, met makers gesproken, hen zachtjes wakker geschud en telkens weer hun mening gevormd.

In de laatste dramaturgische bespreking met de WijkJury Schiedam praatten we niet alleen over de voorstellingen die we hebben gezien, maar de ervaring van naar het theater gaan. Het binnenstappen, het zoeken van je stoel, het applaus en vooral ook het ambacht wat theater is.

“Ik kende iemand van het geluid en na de voorstelling nam hij me mee achter het toneel. Ik had me nooit gerealiseerd dat het daar nog 4 keer zo groot was als in de zaal. De wereld achter het podium die de magie maakt.”

Naar theater kijken is als even bij jezelf naar binnen kijken. De WijkJury in Schiedam is opzoek naar theater wat je beweegt, omdat het je raakt of aan het denken zet of omdat het je gevoel beïnvloedt. De Jury sprak bewondering voor de makers uit om iets zo kwetsbaars te tonen op een toneel.

“Er zijn voorstellingen waar ik intens van heb genoten en ook voorstellingen die het voor mij niet waren. Maar ook dat vind ik mooi, want iemand heeft het lef iets te maken, het theater in te gaan en te hopen dat mensen komen kijken.”

De WijkJury ziet theater als klankbord van jezelf en van de wereld. Het theater laat je anders kijken en die ervaring is voor iedereen verschillend. Het gesprek met elkaar is daardoor des te meer waardevol. Vanuit een gezamenlijke ervaring spreken we over wat ons bindt en waar we verschillen.

“Wat je mooi vindt zegt meer over jezelf dan over het stuk. Dus je leert eigenlijk jezelf beter kennen.”