fbpx Female Economy - IS.MAN - Het Werk

IS.MAN

De voorstelling Is.Man gaat over de migrantenmannen die in de jaren zestig en zeventig in Nederland kwamen wonen en werken. Na vele gesprekken die Adelheid met deze mannen voerde, kwam zij schoorvoetend bij het onderwerp: eerwraak.

Net zo schoorvoetend werd zij toegelaten in die verhalen, mee-etend en tric-trac spelend. Zij bezocht gevangenissen waar ze daders sprak. Ze sprak met familieleden, politie, justitie, stichtingen van migranten en kinderen van daders.
Eerwraak is een diepgewortelde traditie, een cultureel verschijnsel waar de meeste mensen maar weinig van begrijpen. Daar ligt voor Adelheid de uitdaging. Hoe kunnen we onze armen openen voor ook dit deel van onze Nederlandse geschiedenis?

DE VOORSTELLING
Adelheid maakte van alle interviews een poëtische vertelling. Het is de geschiedenis van een dader, tot de daad aangezet door zijn vader, verteld door zijn zoon Furkan.
Een Turks-Nederlandse en een Palestijns-Nederlandse acteur vertellen het verhaal.
Een Koerdische muzikant opent zijn hart voor het verdriet.
Een Derwisch danser wervelt de genade.

Is.Man is vertaald en gespeeld in drie talen: Nederlands, Engels en Turks. De voorstelling speelde in TURKIJE nov 2008 Festival Garajstanbul I Istanbul
JORDANIË 01 apr – 31 mrt 08 I Amman International Theatre Festival I Amman
BELGIË on tour april 2007 + maart tm april 2008
USA 06 – 14 okt 07 I St. Ann’s Warehouse I Brooklyn – New York
Nederland on tour december 2006 + januari t/m april 2007 + januari t/m april 2008

Van de voorstelling is een filmregistratie gemaakt. Hiermee toog Adelheid samen met een eerwraak-expert Sezai Aydogan naar Amsterdamse buurthuizen en is een twee uur durende workshop voor HBO-studenten ontwikkeld.

schrijf je in voor de nieuwsbrief: