“Soms vraag je me wat ik ben.
Met betrekking tot werk, religie, politieke voorkeur, seksualiteit, gender.
Mijn antwoord: ik ben een Moeder.”
Leendert
In 2018 sloot Leendert zich aan bij Female Economy om daar als performancekunstenaar mee te werken aan verschillende producties en bij te dragen aan het collectieve gedachtegoed. Leenderts fotografie heeft een gezicht gegeven aan projecten als de WijkJury en WijkSafari AZC.
Leendert presenteert zijn specifieke sociale onderzoek in de openbare ruimte, zoals tijdens de fototentoonstelling Mannen & Emancipatie in de Openbare Bibliotheken van Amsterdam. Leendert studeerde in 2017 af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Beeld & Taal. Sinds 2020 werkt Leendert samen met Josilda da Conceicao Gallery in Amsterdam, en wordt Leenderts werk gepubliceerd door uitgeverij EzoWolf en geëxposeerd in o.a. Stedelijk Museum Amsterdam en kunstinstituut Melly. Ook geeft Leendert sinds 2018 les aan de Gerrit Rietveld Academie.
IN GETUIGENIS (2024) | film als persoonlijk document waarin Adelheid en Leendert de kern van hun diepste pijn terug traceren tot buitensluiting
In de film ‘In Getuigenis’ onderzoeken Adelheid en Leendert een volgende stap van hun persoonlijke levens-journey en de vragen die zich in dit stadium van hun leven aandienen. Waar in je identiteit ligt de schaamte, waar ligt het trauma? Wat heb je nodig van een Ander mens om deze vragen te durven vormgeven, om ze daarmee werkelijk te kunnen doorvoelen.
Vanuit de filosofische gedachte van Emmanuel Levinas die betoogt dat je je identiteit ontwikkelt in de ogen van de ander, -de ander vormt jou doordat jij jezelf waarneemt via zijn blik-, besloten Adelheid en Leendert getuigen te willen zijn bij elkaars antwoorden op die vragen.
Voor de camera geven zij hun levensverhaal aan elkaar bloot in de vorm van twee monologen. Om deze monologen werkelijk te laten resoneren bij de toeschouwer richten zij zich direct tot de kijker. In de film spreken zij de camera aan die de kijker representeert als derde persoon in de ruimte. Dus de kijker ervaart alsof zij onderdeel zijn van de getuigenis van deze levensverhalen.
DOOR DE OGEN VAN DE ANDER (2024) | getuigenissen van 22 Bredanaren
Ieder mens heeft kwetsbare levensthema’s, of trauma’s die je eigenlijk met niemand deelt. Adelheid Roosen en Leendert Vooijce geven vorm aan de wens deze juist wél te delen, en elkaars getuigen te zijn in dit proces. Zij nodigden 22 Bredanaars uit om in duo’s hetzelfde te doen. Foto’s van de duo’s met hun poëtische getuigenis zijn gepresenteerd op internationaal fotofestival BredaPhoto.
CHEIKHATS, A RITUAL BEYOND BINARY THINKING | een opzwepend ritueel waarbij mannelijke en vrouwelijke energieën in elkaar overvloeien
In Cheikhats, a ritual beyond binary thinking, vloeien verschillende rituelen in elkaar over in een gedeelde zoektocht naar een wereld voorbij het binaire denken. Wees welkom in een ruimte waarin alles mogelijk wordt. Waarin dat wat niet geheeld is, genezing vindt en waarin ritueel wordt afgetast hoe het feminiene in het masculiene huist en andersom. We hoeven die wereld niet te bedenken, want zij bestaat al. We hoeven ons haar alleen maar te herinneren.
MANNEN + EMANCIPATIE | een onderzoek naar mannen en emancipatie in Amsterdam
Hoe verhoud je je tot iets kwetsbaars? Je gezien en gewaardeerd voelen, je kunnen ontwikkelen en niet alleen op de werkvloer of binnen de ideeën van een patriarchaal systeem, maar ook sociaal-emotioneel. Wat voor plekken zijn er in Amsterdam Oost ontworpen waar je als jongen en man helemaal jezelf kunt zijn? Leendert trok grasduinend door het stadsdeel om de verschillende organisaties, buurthuizen en initiatieven die zich bezighouden met dit onderwerp te leren kennen. Zo bracht Leendert de bedding in kaart die er word geboden aan mannen in Amsterdam Oost. Het project, de portretten en verhalen waren te zien in verschillende OBA’s. MANNEN + EMANCIPATIE is een project dat in samenwerking met de gemeente tot stand is gekomen.
DE EENZAAT EN HAAR GELIEFDEN | bloemlezing op vinyl
‘de eenzaat en haar geliefden’ is een lofzang op de kluizenaar die binnen de omheining van het eigen lichaam leeft. Een selectie van gedichten die zijn geschreven vanuit een wens: ruimte voor ruimte. Waarin de weerklank van de vragen ‘wie is ik?’ en ‘wat is een wereld?’ wordt vormgegeven. Langs beeldende vergezichten en momenten met het oog op de huid. Op zoek, door middel van de autobiografie, naar het universele.
De eenzaat en haar geliefden is een project van Leendert Vooijce, met vijf van diens eigen teksten en een tekst van Gerrit Komrij. Allen uitgevoerd door Leendert. Het project is tot stand gekomen onder muzikale begeleiding van Ruben van Weegberg. En uitgegeven door EzoWolf.
De video ‘wekker’ is gemaakt als uitkomst van de adoptie van Leendert en Shady. Tijdens een researchreis in Casablanca stapten zij in elkaars levens. Ze wisselden hun cultuur, gedachten, verlangens en rituelen met elkaar uit.
Dagvoorzitter
Gastcollege
Workshop
Regie/Dramaturgie
Wat anderen zeggen
‘Zelden is poëzie zo teder, warm en toegankelijk’
– Elfie Tromp | schrijver – over de eenzaat en haar geliefden
De woorden en beelden van Vooijce raken aan een kern die nog lang blijft nazingen.
– Maria Barnas | kunstenaar / schrijver
Wat meteen opvalt bij het werk van Leendert Vooijce is het ontsnappen aan alles wat als vanzelfsprekend wordt aangenomen. Aan alles wat wij met z’n allen, bewust of onbewust hebben vastgelegd. En dat ervaar ik als heel bevrijdend.
– George Groot
Kunst moet vragen stellen, en dit project doet dat en laat dat zien.’
– Fleure Kloostra | Melkweg Expo over Door de ogen van de Ander