fbpx Female Economy - Cheikhats, a ritual beyond binary thinking | 5 + 6 juli in Meervaart

CHEIKHATS, A RITUAL BEYOND BINARY THINKING

CO-CREATIE FEMALE ECONOMY X KABAREH CHEIKHATS

In Cheikhats, a ritual beyond binary thinking vloeien verschillende rituelen in elkaar over in een gedeelde zoektocht naar een wereld voorbij het binaire denken. Wees welkom in een ruimte waarin alles mogelijk wordt. Waarin dat wat niet geheeld is genezing vindt en waarin ritueel wordt afgetast hoe het feminiene in het masculiene huist en andersom. We hoeven die wereld niet te bedenken, want zij bestaat al. We hoeven ons haar alleen maar te herinneren.

Trailer

 

”Witte kiezelstenen vormen een looppad naar de entree. Vanaf de openstaande deuren wordt het publiek toegewaaierd, sensueel naar binnen gelokt. Wat volgt: een warm Marokkaans bad waarin je kopje ondergaat. Dit is verzuipen met je ogen open. Of je nu wil of niet.’”

– Gina Maroula in Theaterkrant, 14 juli 2022


Alleen via de ware ontmoeting is het mogelijk om elkaar volledig te verstaan en alle vrijheid te gunnen om als jezelf in het leven te kunnen staan. Female Economy en de Marokkaanse muziektheatergroep Kabareh Cheikhats creëren met theaterkunst die ontmoeting en delen de overtuiging dat kunst heersende opvattingen in de samenleving kan uitdagen en transformeren. Een artistieke uitwisseling tussen de twee gezelschappen resulteerde in een wervelend ritueel van een samensmelting van culturen en de omarming van feminiene en masculiene eigenschappen en identiteiten.

“Mannen die dansen als Cheikhats is een krachtig beeld en verwijst naar een samenleving zonder oordeel – een gezondere en meer natuurlijke. Zowel collectief als op het gebied van de individuele geestelijke gezondheid.”

– Ghassan el Hakim

Theatergezelschap Female Economy probeert met rituelen de wereld zachter te maken en ontvankelijkheid te scheppen voor dat wat niet in alle schoonheid gezien wordt. De mannen van Kabareh Cheikhats kleden zich als Cheikhats, traditionele vrouwelijke performers die met hun uitdagende liederen en sensuele presentatie vooroordelen en ongelijkheid aan de kaak stelden. Met hun uitbundige optredens brengt Kabareh Cheikhats een ode aan dit cultureel erfgoed en leggen ze de verbinding met hun eigen feminiene eigenschappen en. Ze bevragen daarmee stereotype opvattingen over gender en de Marokkaanse cultuur.

Nagenieten van de voorstelling? Beluister hier de playlist op Spotify.

schrijf je in voor de nieuwsbrief: