fbpx Female Economy - staat van zijn | DE STAAT VAN DE LIEFDE - Magazine

staat van zijn |
DE STAAT VAN DE LIEFDE

staat van zijn |
DE STAAT VAN DE LIEFDE

Het is een innige en ook vreemde staat van zijn, een rebelse vogel, een kind dat geen wetten kent. In deze eerste editie van Adelheid+Zina Magazine vieren we de liefde! Duik in het maakproces van Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors, luister naar liefdespoëzie en ontdek hoe jij zelf taal aan de liefde geeft.

Al raken sommige liefdes op, met de liefde zelf lijken we nooit klaar. We schrijven ontelbare silly love songs en zwijmelen eindeloos. Steeds opnieuw vallen we, slaan harten op hol, worden knieën week en zijn hoofden verloren. Als ze sprankelt is ze vederlicht; als ze verstoft loeizwaar.

De duurzame liefde is zeldzaam. Vaak eindigt ze in een oplaaiende ruzie met dichtslaande deur, soms in stilstand met oorverdovend zwijgen. De een brengt zijn relatieproblematiek naar de therapeut, de ander maakt er een voorstelling van voor publiek. Zoals Adelheid Roosen dat doet in Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors. Ze vroeg haar partner Titus Muizelaar, haar goede vriend George Groot en Titus’ ex Lineke Rijxman.

Gevier onderzoeken zij de staat van hun relatie genadeloos in de intieme openbaarheid van het theater. Het wordt zoals NRC schreef ‘een verpletterende daad van liefde’.

Psychologen bestuderen al een halve eeuw ingrediënten voor een geslaagde relatie; biologen verklaren het tot een succesvolle overlevingsstrategie. We kunnen de liefde reduceren tot een dans van feromonen; een chemische reactie van de stofjes in ons hoofd, maar de rebelse vogel vangen we niet. We hebben de liefde lief, maar kunnen haar niet bezitten. Steeds weer glipt ze onze vingers door.

Juist het ongrijpbare van de liefde maakt dat we zo naar haar verlangen zegt psychiater Dirk de Wachter: ‘De liefde is net als de horizon; mooi omdat ze onbereikbaar is. Het lukt ons niet om écht dichtbij te komen.’ En toch, we blijven lopen en we blijven vallen, steeds opnieuw.