fbpx Female Economy - PRACTICE WHAT YOU PREACH | columns van zakelijk leider Bregtje Bos - Nieuws

PRACTICE WHAT YOU PREACH | columns van zakelijk leider Bregtje Bos

#4 | Onze Elly en haar levenskunst

De laatste column voor de zomer alweer, en daar heb ik me het meest op verheugd! Ik wil jullie vertellen over mijn collega, ons anker. Zij die ons werk van hiel tot kruin belichaamd, het gaat om Elly Ludenhoff, of terwijl; onze Ell.

Elly stond aan de wieg van ons gezelschap Zina, waarin ze als een van de ‘founding mothers’ als zakelijk producent opereerde. Dit najaar wordt ze 78 en laat nog altijd de hartslag van de organisatie kloppen als fondsenwerver en senior (op alle gebieden) binnen ons gezelschap.

Deze vrouw is het levende bewijs dat je het kunstwerk, Female Economy, werkelijk kan leven. Zij is het beste voorbeeld van de kantoorvloer naar de repetitieruimte (zie column #2) en vice versa. Eigenlijk is er bij haar totaal geen onderscheid te vinden, ze is het allebei.

Wat ik bedoel met dat zij het werk leeft, belichaamt?

Elly vliegt door alle onderdelen van het creatie- en realisatieproces en transformeert tot het werk zelf. Ze maakt zichzelf researcher in de voorbereidingen, ze verbindt de lokale bakker van de wijk met een speler, ze vindt parels en brengt ze ter tafel, en vooral; ze maakt en speelt mee in behoorlijk wat van onze voorstellingen. 

Ik noem er een paar; in de wijkvoorstellingen in Slotermeer, Utrecht en de Bijlmer liet ze zich adopteren door Truus, Moniek en Nii Tacki en speelde met hen de voorstellingen. Ze was masseur en performer in de levende installaties BeautyVerhalenSalon en Rhoussoul (een Marokkaans welkomsritueel). En onlangs speelde ze mee in de co-productie met onze Marokkaanse kompanen Cheikhats, a ritual beyond binary thinking. 

Elly gaat als vanzelfsprekend mee in iedere productie, daar hoeft ze niet voor genodigd te worden. Ze stapt in en ziet dat als onderdeel van haar vak. Niks voor of achter de schermen, maar IN het werk. Zo voedt ze aan de ene kant de voorstellingen en komt ze aan de andere kant tot nieuwe teksten en subsidieaanvragen – geworteld vanuit haar eigen ervaring en de kern van ‘t project. 

En ja, Ell wordt 78, wil nog niet weg en wij willen dat ook zeker niet. Daar hebben we open gesprekken over met ons gezelschap; wat te doen als ‘t straks niet meer gaat? Hoe vangen we je? Hoe kijk jij zelf naar ouder worden en de wereld om je heen? Deze gesprekken ontroeren me altijd enorm. 

Als ik later groot ben wil ik worden zoals jij, Elly. 

En ik dank je voor al wat je bent en al dat je aan me geeft. 


Ons werk gaat altijd over de echte verbinding met de ander. Maar, hoe vertaalt zich dat achter de schermen? Naar ons kantoor, onze organisatiestructuur? 

Zakelijk leider Bregtje Bos geeft in deze columns een kijkje achter de schermen.