fbpx Female Economy - 5 OP JE OGEN - Het Werk

5 OP JE OGEN

Vier jonge Marokkaanse vrouwen met een islamitische achtergrond, die zich verscheurd voelen tussen de band met hun familie en de wens een autonome vrouw te zijn in het Westen, maakten deze spraakmakende en aangrijpende theatervoorstelling in regie van Adelheid Roosen.

In heftige en confronterende scènes laten zij thema’s als liefde, eer en familiaire bemoeienissen de revue passeren. Vooral bij publiek met een islamitische achtergrond doet de voorstelling veel stof opwaaien. Het is dan ook voor het eerst dat een groep Marokkaanse vrouwen deze problematiek zo openlijk en niets verhullend op de planken zet.

Rode draad in 5 op je Ogen zijn de (on)vrijheid van partnerkeuzes, dilemma’s voor moeders en dochters en cabareteske scènes over droommannen. De voorstelling kwam tot stand door wekelijkse improvisaties. De Marokkaanse actrices Jamilla El Maroudi, Amina Meliani, Latifa Saghir en Myriam Sahraoui hebben te maken met opdringerige vormen van sociale controle die tot ver in de huiskamer doordringen en laten zien hoe de relatie tussen een jonge vrouw en haar moeder pijnlijk onder druk komt te staan als de dochter een eigen weg in slaat en kiest voor een Nederlandse man. Hoe kan een moeder de keuze van haar dochter respecteren als zij daarmee de familie eer op het spel zet? Welke speelruimte is er voor moeders en dochters? En waarom ligt de erekwestie als een last op de schouders van vrouwen en niet op die van mannen?

Khamsa alla aniek, oftewel 5 op je Ogen, is in veel culturen een beschermteken tegen het boze oog. Het is ook de naam van de eerste Marokkaanse vrouwentheatergroep en haar gelijknamige voorstelling.

schrijf je in voor de nieuwsbrief: