fbpx Female Economy - GEYERSVLIJT, 1 DEUR VERDER - Het Werk

GEYERSVLIJT, 1 DEUR VERDER

Na de overrompelende successen van WijkSafari’s in Tepito (Mexico), Juarez (Mexico), Tanger (Marokko), een workshop in Teheran (Iran) en maar liefst vijf stadswijken in Nederland, strijkt ons theatergezelschap neer in de wijk Geyersvlijt in Paramaribo, Suriname.

In Geyersvlijt, 1 Deur Verder vervagen de grenzen tussen spel, theater en werkelijkheid.

Vijf wijkbewoners adopteren vijf acteurs: zij leven dag en nacht samen en uit de spiegeling van elkaars leven ontstaat een scène. Een drie uur durende theatrale reis per voet en per ‘doni’ bus, voert je langs de huizen en door de straten van Geyersvlijt. Proef er de levensverhalen, smaken en etniciteiten die er één deur verder te ontdekken zijn.

“Geyersvlijt, 1 deur verder, gaat over verbinding maken; niet alleen de ander ontdekken maar ook jezelf herontdekken in de ogen van de ander. En die ander is vaak echt maar 1 deur verder!”
– Regisseur Maggie Schmeitz

Geyersvlijt bestaat al 45 jaar zoals het nu is. Het is een buurt met een groot plantage verleden en een rijke geschiedenis. Er wonen mensen van verschillende etnische afkomst en is daarom de uitgelezen locatie om met de adoptiemethode de verbondenheid tussen de verschillende communities in het land te verdiepen.

“Door ons radicaal te openen voor dat wat we niet kennen en elkaar echt kritisch en kwetsbaar te bevragen op hoe het is om mens te zijn, Surinaams te zijn, Javaans te zijn, Saramaccaans te zijn, hoe het is om een beperking te hebben, wat het betekent om wijkwerk te doen in de gestigmatiseerde wijk als Sunny Point, gaan we het gesprek aan over hoe we elkaar kunnen dragen. Want die verhalen zijn hard nodig om te begrijpen dat we ‘wan pipel’, één volk zijn te midden van de enorme economische ongelijkheid, die iedereen dwingt voor de eigen community te zorgen.” – Theatermaker Nina de la Parra

schrijf je in voor de nieuwsbrief: