fbpx Female Economy - TERGEND LANGZAAM WAKKER WORDEN - Het Werk

TERGEND LANGZAAM WAKKER WORDEN

Bekroond met de Prosceniumprijs

“De jury zag dit jaar geen voorstelling waar het publiek zich zo betrokken voelde en die na afloop zoveel stof tot discussie opleverde. Het driemanschap Meuleman-Roosen-Groot plaatste dankzij de originele en intelligente aanpak en het hartverwarmende spel voor een theatrale voltreffer van jewelste [… ]” | Jury Prosceniumprijs 1990.

Ontstaan uit improvisaties van Adelheid Roosen en George Groot, onder regie van Marcelle Meuleman en gebaseerd op het stuk Clara S. van de Oostenrijks schrijver Elfriede Jelinek uit 1981, over de relatie tussen dichter D’Annunzio en pianiste/componiste Clara Schumann. De eerste voorstelling van Adelheid en George.

Tergend langzaam wakker worden is een ruim anderhalf uur durend gesprek tussen een snel geëmotioneerde vrouw en een nogal onderkoelde man. In eerste instantie zijn de twee vreemden voor elkaar. Dat weerhoudt hen er niet van om heftig met elkaar in discussie te treden over de ongelijkheid tussen de seksen, over machtsmechanismen. In de loop van het gesprek leren ze elkaar kennen en gaan ze iets meer van elkaar begrijpen, wat op zich best hoopvol is. De vrouw citeert regelmatig uit de toneeltekst van Jelinek. Clara S. was aanvankelijk verboden in Oostenrijk en Duitsland, het werd te gewelddadig bevonden.

interview

“Om te beginnen moet Adelheid Roosen een forse medaille krijgen. Niet alleen vanwege haar altijd weer uitbundige en extraverte spel, ook omdat ze verantwoordelijk is voor de tekst (die overigens ook deels door George Groot geschreven is). ‘Tergend langzaam wakker worden’ is vrolijk, levendig, maar doodernstig. Een psychologisch, feministisch verhaal over macht. Over macht tussen ouders en kinderen, tussen mannen en vrouwen.”

Utrechts Nieuwsblad | 13 april 1990

schrijf je in voor de nieuwsbrief: