fbpx Female Economy - IN DE LEEUWENHOEK - Het Werk

IN DE LEEUWENHOEK

Hoe kan de zorg voor mensen met dementie beter en menselijker? Tv-serie waarin Adelheid Roosen en Hugo Borst – hun moeders kregen de ziekte van Alzheimer – in het Rotterdamse verpleeghuis op zoek zijn naar menselijke zorg bij dementie.

Adelheid en Hugo zijn beiden grote alzheimerfans. In De Leeuwenhoek kijken ze hun ogen uit. Vaak zijn ze ontroerd, soms verbaasd, ze schieten in de lach, voelen compassie en zijn ook wel eens heel boos. Ze mogen wekenlang overal bij zijn, Adelheid blijft zelfs nachtjes over in het turbulente verpleeghuis. Alles mag gefilmd, ook als er te weinig personeel staat en bewoners liefdevolle zorg en aandacht tekortkomen.De serie is voorjaar 2018 uitgezonden. In De Leeuwenhoek kreeg in 2020 een vervolg met Thuis op Zuid.

Bewoonster Wil den Exter sluit meteen vriendschap met Adelheid als ze binnenkomt, want ‘kind, wij hebben bij elkaar op school gezeten’. En als Wil dat zegt, dan is dat zo! Hugo helpt mevrouw MacIntosh met de onvermijdelijke verhuizing van haar man naar De Leeuwenhoek, na 52 jaar huwelijk. Ze vieren Kaapverdiaans feest met vrijwilliger Monique en mens-erger-je-nieten met mevrouw Zegvaard. Ze helpen mantelzorger Muriël die dagelijks de kamer van haar moeder komt schoonmaken en zien hoe de 21-jarige verpleegkundige Esmee liefdevol een dansje maakt met meneer Haak. Intussen probeert manager Ellen orde op zaken te stellen, zonder het warme karakter van De Leeuwenhoek te verliezen.

Adelheid en Hugo nodigen mensen met heel specifieke kennis uit zoals filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer en wetenschapper Anne-Mei Thé. Wat is nou het allerbeste voor mensen met dementie? Hoe moeten we met hen omgaan? Hoe verzorgen en vermaken we hen? En moeten we het systeem dat we in Nederland hebben ontworpen niet drastisch veranderen, zo niet verlaten? De gesprekken met deskundigen vinden plaats op de gesloten afdeling zelf, tussen de bewoners. Die bemoeien zich er soms ook mee. Zo krijgt minister Hugo de Jonge adviezen van bewoonster Wil. Hij luistert.

foto's

schrijf je in voor de nieuwsbrief: