fbpx Female Economy - NIET MEER ZONDER JOU DE FILM - Het Werk

NIET MEER ZONDER JOU DE FILM

EEN FILM VAN ADELHEID+MIJKE

Aanleiding voor de film Niet Meer Zonder Jou van Mijke de Jong is de gelijknamige theatervoorstelling onder regie van Adelheid Roosen, waarin Nazmiye Oral, een vrijgevochten Nederlands-Turkse schrijfster en actrice de confrontatie zoekt met haar moeder Havva, een traditionele moslima.

Nazmiye: ‘Ben je trots op mij? ‘
Havva: ‘Niet in alles.

Ruim twee jaar speelden Nazmiye en Havva Niet Meer Zonder Jou in buurthuizen en in theaters, van Amsterdam tot aan New York. Nazmiye: ‘Mijn strenggelovige moeder wilde overal spelen, behalve in Hengelo. Niemand mocht weten waarmee zij bezig was. Voor mij is ze meegegaan naar mijn territorium – het theater – als het ultieme liefdesoffer. Ik wilde het stuk ook spelen waar het allemaal begon – in haar territorium – Hengelo. In het bijzijn van mijn familie.’

Havva stemt in wanneer Nazmiye’s 14-jaar jongere broer toestemming geeft. Als ultieme daad van intimiteit spelen moeder en dochter Niet meer zonder jou in de kleine huiskamer van Havva’s flat in Hengelo. Op de bank, met gespannen gezichten, zitten de twee broers, zus, buurvrouw en dochters van Nazmiye. Ertegenover zijzelf met haar moeder Havva.
De openhartige dialoog over religie, familie, seksualiteit, tradities, normen en waarden – aan de hand van hun gezamenlijke geschiedenis – levert veel commentaar op vanaf de bank. Er is woede, frustratie, ontroering, liefde, verwijt, maar ook herkenning en erkenning.

Openlijk spreken over onderwerpen waarover vroeger in het gezin nooit is gesproken, blijkt de manier elkaar ‘intimiteit aan te doen’, zodat er ruimte komt de verstikkende regels van de wij-cultuur te bevragen.

‘De documentaire Niet Meer Zonder Jou
blies me omver’

Fidan Ekiz | Column AD | 27 september 2018

schrijf je in voor de nieuwsbrief: