fbpx Female Economy - NIET MEER ZONDER JOU - Het Werk

NIET MEER ZONDER JOU

voor al onze moeders, dochters en zussen
voor al onze vaders, zonen en broers
niet meer zonder jou

wil ik vechten voor mijn vrijheid
eenzaamheid als tol aanvaarden

voor mijn stem
voor het toe-eigenen van mijn eer
niet meer zonder jou

wil ik deze pijn onvruchtbaar maken
zodat nieuwe generaties verschoond blijven
van deze erfenis
opdat onze kinderen, en hun kinders kinderen
kunnen zijn wie ze zijn

maar niet meer zonder jou…

‘Je vader en ik hebben besloten, als je niet doet wat wij zeggen, plegen we zelfmoord.’ “De zin sloeg me in mijn rug en voor het eerst in mijn 18 jaren sloeg hij me glashelder. Ik draaide me om en zag mijn plek te midden van mijn gemeenschap, onbewoond door mij. Want anders. Dus onwaardig. Een plek om voorgoed te verlaten. Ik keek mijn moeder bloot in haar ogen. Maar het is mijn plek, mijn geboorterecht. Ik laat van mij geen vreemde maken. Ik zal niet doen wat je zegt. Ik zal mijn eigen pad volgen, en terwijl ik dat doe, kun je me niet verstoten want ik zál anders zijn, maar niet meer zonder jou.”

Niet Meer Zonder Jou is een openbaar gesprek tussen een Turkse moeder, Havva Oral, en haar dochter, Nazmiye Oral, over dat waarover vroeger in het gezin niet gesproken werd. In deze indrukwekkende voorstelling is het publiek getuige van de schurende, huiveringwekkende, soms angstaanjagende, maar ook zo ontroerende en dierbare ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslimgemeenschap en een meer vrijgevochten familielid. Nazmiye Oral ontwikkelde het concept voor Niet Meer Zonder Jou op grond van haar eigen ervaring.

De voorstelling is in 2015 geselecteerd voor het Holland Festival en werd een groot succes. Na een uitgebreide tournee langs theaters en wijkcentra in Nederland speelde de voorstelling oktober 2017 in New York op het Crossing the Line festival.

Onlosmakelijk verbonden met de live ontmoeting is een serie portretfoto’s, op groot formaat te zien in de openbare ruimte; destijds onder meer in 50 tramhokjes in Amsterdam.

Trailer

schrijf je in voor de nieuwsbrief: