fbpx Female Economy - TO THE YOU I CALL THE OTHER - Het Werk

TO THE YOU I CALL THE OTHER

To the You I call the Other is een doorlopend project dat begon in Damascus (Syrië) tijdens een tiendaagse serie van ontmoetingen tussen Adelheid Roosen enerzijds en Syrische artiesten en studenten van twee kunstopleidingen in Damascus anderzijds. Om te ontdekken dat wat je ‘the Other’ noemt, feitelijk zelf ook bent.

DAMASCUS SYRIË [maart 2011]
Gedurende drie dagen woonde Adelheid in een psychiatrische kliniek voor kinderen met autisme of Downsyndroom met regisseur Merel de Groot, Syrische beeldend kunstenaars en twintig Syrische studenten van de kunstacademie en theaterschool. Iedereen ontmoette elkaar tijdens het maken van een levensgrote schildering op de vloer midden in de kliniek. De ouders van de patiënten waren genodigd om vanaf de zijlijn naar dit schilderspel te kijken. De performance liep de laatste dag over in een bezoek aan een tehuis voor mentaal beschadigde ouderen waar zij verleid werden tot een dans.
Terug in Damascus werkte de groep gedurende zeven dagen aan een eindperformance, waarin de toeschouwer werd uitgedaagd deel te worden van de ontmoeting met de ander.

Door uit te reiken naar elkaar in een gedeelde performance werden grenzen doorbroken en kwam ‘the Other” dichterbij of mooier nog, viel hij soms samen met “the You”. Deze grenzeloosheid wil Adelheid verder uitdragen door to the You als een echo door de wereld te laten rollen.

AMC AMSTERDAM [juni 2012]

Mam en nog meer mammen zitten aan tafel. Dat doen ze de hele dag.
Het zijn levenskunstenaars in het aan tafel zitten.
De grond, waar hun voeten op rusten, is het territorium van de kinderen.
Met Anne-Marth uit Syrië verdwijnen ze in kleur en plakken hun verfvingers vast op de vloer.
Shahin uit Damascus lapt de ramen en maakt een welkomstgebaar.
Bart uit Amsterdam Oost filmt het liefst doorlopende bewegingen.
We groeien in de ruimte en worden kalm op deze plek.
Van de late ochtend tot vroeg in de avond is elke passant uitgenodigd aan te zitten. En kan daar verven, zingen, een douche nemen, nagels lakken, koffie drinken of gewoon kijken naar de anderen die onderdeel zijn van de installatie.
Alle deelnemers – student, verpleegster, bezoeker of patiënt – dragen dezelfde witte outfit. Afgezien van een enkel medisch instrument, is er geen verschil tussen de schilders. De groep is één geheel, jij en de ander zijn hetzelfde.

UTRECHT – WILHELMINA KINDERZIEKENHUIS [november 2013]

“To the You I call the Other is een familiekringverhaal. Bij ons thuis vormen die de basis en zijn ze de barometer van onze tijd. Met deze binnen wandelende voorstelling willen we leren leven in een onbekende tussenruimte.”

Dina Abu Hamdas | gast-choreograaf uit Jordanie

schrijf je in voor de nieuwsbrief: