fbpx Female Economy - DE GESLUIERDE MONOLOGEN - Het Werk

DE GESLUIERDE MONOLOGEN

12 indringende en intieme verhalen over de in Nederland wonende moslimvrouw, vertolkt door 3 Turkse actrices en muzikaal begeleid door een Turkse saz-speelster.

Begrip voor, inzicht in en kennis over de islam zijn volkomen geërodeerd en hebben plaats gemaakt voor alom geaccepteerde vooroordelen en ongefundeerde uitgangspunten. In dit klimaat zijn het vooral vrouwen die in de hiërarchie van het aanzien geweldig kelderen. Niet alleen de moeder, maar vooral als autonoom individu met de daarbij behorende intimiteiten. Laten we niet ‘luisterloos’ worden voor elkaar!

De in Nederland wonende vrouw met moslimachtergrond staat, gewild of ongewild, veel in de belangstelling. Maar wat weten we nou wérkelijk van haar? Dat is wat Adelheid zich afvroeg. Wanneer verdiepen we ons in hun verhalen, hun rituelen, hun schoonheid en hun pijn? Om een heldere zachte blik op de ander te werpen, ging Adelheid in Nederland op pad en interviewde vele vrouwen. Allen in een moslimland geboren, maar inmiddels wonend in Nederland. Met als uitgangspunt steeds de oprechte belangstelling en nieuwsgierigheid.

Met plezier, schaamte en verdriet vertelden de vrouwen hun intiemste verhalen. Het resultaat hiervan is verwerkt in 12 monologen. Ze geven een prachtige kijk in de persoonlijke belevingswereld van de moslima. De monologen zijn afwisselend van karakter; ze zijn poëtisch en beeldend. Soms pijnlijk en verdrietig, soms humoristisch of ronduit hilarisch. Het doet volkomen recht aan de vrouwen die zijn geïnterviewd. Dit is hun taal: warm, zacht, intiem, vrouwelijk. De monologen worden vertolkt door vrouwen afkomstig uit een moslimcultuur en muzikaal begeleid door een Turkse saz-speelster.

Centraal in de monologen staat de vraag: wat weten we van elkaars tradities, welke vooroordelen leven er en zijn er wel verschillen in beleving van lichamelijke intimiteit tussen de tiener met ontblote buikpartij en de op traditionele wijze geklede moslima? Welke taboes en dilemma’s zijn er op seksueel gebied te overwinnen, welke tradities beïnvloeden onze relaties, het integratieproces en de verstandhouding tussen culturen? Welke rol speelt religie hierin of is het de verdediging van de identiteit en hou je je daarom aan de traditie vast.

Adelheid Roosen wil met deze voorstelling deze nuance een podium geven en daarmee een signaal afgeven voor verzachting in de samenleving. Het westen neemt veel aspecten van andere culturen over en vaak zonder ervoor te danken of zich te realiseren waar deze waarden vandaan komen. De Arabische vrouwenwereld is – als je er eenmaal in ligt – hartverwarmend en verwelkomend.

De Nederlandse, Engelse en Franse teksten zijn hier verkrijgbaar.

De eerste voorstelling van Gesluierde Monologen was op 11 december 2003 in De Brakke Grond, Amsterdam. Sindsdien is er in vier talen gespeeld in respectievelijk Berlijn, Ankara, New York, Yale, Boston en Avignon. Readings van het stuk werden gehouden in Caïro en Amman. In januari 2013 keerde de voorstelling terug in Amsterdam met een speciale jubileum-editie, in 2014 reisde de voorstelling weer door heel Nederland. Najaar 2015 is de voorstelling opnieuw hernomen in Nederland en België.

In 2008 ging de eerste Franstalige voorstelling van Monologues Voilés in Brussel in première, met een Belgische cast (coproducent Théâtre de Poche). Diezelfde cast speelde vanaf 30 september 2011 drie maanden Les Monologues Voilés in Le Petit Théâtre in Parijs (coproducent LP Productions). Monologues Voilés tourde in seizoen 2012-2013 door Frankrijk, Zwitserland en Canada.

EÇELI MONOLOGLAR
Hollanda da yasayan müslüman kökenli kadın, istesede istemesede, kamuoyunda gündemde Ama onu gercekten taniyormuyuz? Onun hakkında ne biliyoruz? Bu soruyu tiyatrocu Adelheid Roosen seneler önce kendine sormuştu 2016′ da bu sorunun halen aktüel oldugunu goruyoruz. Onun hayat hikayesini, ritullerini, guzelligini, melankosini derinden inceleyip ilgi gösterdik mi? Bu kadinı aydın ve yumuşak bakisla görmek icin, Adelheid butun Hollandayı gezdi ve Hollanda da yasayan müslüman kökenli kadınlarla röportaj yaptı.
Bu reportajlarin sonuclarini oniki dokunaklı ve samimi monologlara doktu. Bu monologlar müslüman kulturunden gelen kadınlar tarafından oynanıyor, ve Turkiyeli bayan müzisyen tarafından saz ile eslik ediliyor.

Trailer

schrijf je in voor de nieuwsbrief: