fbpx Female Economy - WIJKSAFARI MAAKT SCHOOL - Het Werk

WIJKSAFARI MAAKT SCHOOL

Adelheid Roosen – al 30 jaar docent op de Academie voor Theater en Dans – draagt met de WijkSafari maakt School haar succesvolle theaterformule voor het eerst over aan studenten: een nieuwe generatie theatermakers grijpt haar kansen en bivakkeert wekenlang bij bewoners in het Amsterdamse Banne Noord, Banne Zuid en Floradorp.

32 studenten van de Academie voor Theater en Dans van 5 verschillende opleidingen: Regie, Mime, Productie Podiumkunsten, Theaterdocent en van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA) werken mee aan de WijkSafari maakt School. September 2016 starten zij met de maandenlange research in Amsterdam Noord. Zij zijn verantwoordelijk voor zoektocht en verzameling van een 80-tal wijkbewoners, lokale organisaties, buurthuizen, gebedshuizen, de scootergang en nog veel meer.

Vervolgens wonen 13 studenten vanaf maart 2017 2 weken lang, dag en nacht, bij 16 wijkbewoners in het kader van de adoptiemethodiek. Deze zachtmoedige confrontatie tussen 2 levensscenario’s vormt de basis van de scènes, gespeeld in het huis van de adoptieouder|wijkbewoner. Het publiek loopt en krijgt vervoer van en naar de scènes in de huizen tijdens de vier uur durende voorstelling. Met onderweg scènes in straten, op pleinen en in parken, gecreëerd door studenten Theaterdocent en de wijkbewoners samen.

Studenten Productie Podiumkunsten verzorgen de uiteindelijke productie van de gehele WijkSafari maakt School. Dit alles onder coachende leiding van Adelheid Roosen, Myriam Sahraoui, Lauren Rissik en Titus Muizelaar.

De WijkSafari is een beproefd concept en was eerder te beleven in Slotermeer, de Bijlmer en Utrecht (Zuilen, Ondiep en Overvecht). Internationaal is Adelheid met de WijkSafari de heftige wijken van Juarez in Mexico en Tepito in Mexico-Stad in getrokken.

Jan Zoet, directeur Academie voor Theater en Dans
“De WijkSafari doen met studenten van verschillende opleidingen is niet alleen een levens veranderend avontuur, maar gaat ook over het samen meemaken en aanleren van een methode van theater, die Adelheid Roosen met haar team heeft ontwikkeld en die uniek is in de wereld. Het is een nieuwe manier om als kunstenaar letterlijk in de wereld te staan en de grens tussen bezoekers, bewoners en professionele theatermakers geheel te slechten.”

Gespeeld: 7 juni t/m 1 juli 2017

vlog

schrijf je in voor de nieuwsbrief: