ADOPTIEMETHODE | WORKSHOPS INTERNATIONAAL

ADOPTIEMETHODE | WORKSHOPS INTERNATIONAAL

translate to english

Adelheid Roosen en haar artistiek team reizen met de adoptiemethodiek de wereld over. want om de adoptiemethode werkelijk te begrijpen dien je haar te ondergaan. daarom ontwikkelde Adelheid met Female Economy een overdrachtsworkshop voor deze methode. de workshop gaat vaak vooraf aan een daadwerkelijke voorstelling ter plekke, die lokaal wordt gedragen door een theaterkompaan, een wijkorganisatie, kunstenaars en wijkbewoners van de stad in het desbetreffende land. 

de adoptiemethode houdt in dat theatermakers en wijkbewoners radicaal intiem samen met elkaar leven en voorbij gaan aan ‘visite’. zij leveren zich werkelijk uit aan de ander om, in het aangezicht van die ander, dieper zichzelf te leren kennen. die werkelijke ontmoeting, met zowel de ander als met zichzelf, staat centraal en vormt de basis voor een performance van vervlochten levens en perspectieven. 

“volg de vriend die je naar je huilen brengt en niet de vriend die je enkel aan het lachen maakt.” – Ghassan

MAROKKO | Tanger (2022)

in het najaar van 2021 gingen Adelheid en Myriam voor research op reis naar Myriam’s geboortegrond. met haar wortels in Marokko en als speler zelf in adoptie geweest bij wijkbewoners voor o.a. WijkSafari Amsterdam Slotermeer (2012) en WijkSafari Utrecht (2013), is Myriam de geboren projectleider van deze workshop. deelnemers sluiten de workshop af met een gezamenlijke eindpresentatie van hun theatrale experimenten en performances voor de wijk, met de oude Medina, het stadscentrum van Tanger, als decor. 

KOMPANEN IN TANGER | nieuwe en oude bekenden

Female Economy heeft de Marokkaanse maatschappelijke en culturele organisatie Darna als kompaan, die een tiental markante Tanger-bewoners bereid vond Marokkaanse kunstenaars voor twee dagen en een nacht te adopteren. de kunstenaars worden aangedragen door de lokale artistieke partner Spectacles pour Tous. onder de deelnemende kunstenaars zijn leden van de Marokkaanse muziektheatergroep Kabareh Cheikhats die afgelopen juni bij Female Economy in adoptie zijn gegaan voor een artistieke uitwisseling.

EERDERE ONTMOETINGEN | met workshops de wereld rond

Iran | Teheran | Fadj Festival (2019)
theatermakers, journalisten en schrijvers in adoptie bij bewoners van de historische wijk Oudlajan in Teheran.

Mexico | Ciudad Juarez | (2015)
theatermakers, acteurs en regisseurs in adoptie bij de Indigenous gemeenschap en families getroffen door ‘feminicidios’ in Ciudad Juarez, aan de grens met de VS. de gevaarlijkste stad van Mexico,‘murder capital of the world’ waar vrouwen puur op basis van gender doelwit worden vermoord, aangeduid met femicide. hierop volgde de WijkSafari Juarez.

New York | Bard College (2014)
uitgenodigd door het volledig witte Bard College, dat ons vroeg om studenten van dit ‘private college’ in verbinding te brengen met de zwarte wijk Hudson in New York. studenten geadopteerd door zwarte studenten, letterlijk aan de andere kant van de rivier de Hudson.

Wadi Rum | Jordanie (2014)
Adelheid en het gehele artistieke team strijken neer met de adoptiemethodiek in de woestijn bij Amman, in de Wadi Rum vallei in het zuidwesten van Jordanië, om bij het DEWAN symposium lezing en workshop te geven aan jonge dans profs.

Mexico-City | Mexico (2013)
Adelheid en Titus geven lange WijkSafari Workshops op de toneelschool in Mexico City onder leiding van Daniel Gimenez Cacho, als voorbereiding op de Safari en Tepito. studenten en afgestudeerden gaan in adoptie bij 25 bewoners van de wijk Tepito, ‘el barrio bravo’, bekend als de gevaarlijkste buurt van de stad. jonge makers uit Egypte en Damascus sluiten zich aan voor een stage gericht op zowel de methodiek van regisseren als hoe lokaal te produceren.

schrijf je in voor de nieuwsbrief: